23 Sep 2013

19092013

Assalamualaikum.

flashback [19092013]


Pagi tadi cuba tanya Dr. Ariza wether tajuk yang aku amik dari Kak Lini tu dapat digunakan tak untuk tajuk Final Year Project. Ye lah, bukan sebarang-sebarang tajuk boleh buat. Mula-mula cuak jugak nak cakap dengan Dr. Ariza, tapi Ain pujuk suruh pergi. Aku pergi, aku tanya dan tak semena-mena tergagap-gagap, cuak punya pasal kan. HAHHHAH. Nasib baik aku dengan Ain je yang ada dalam kelas tu. Pastu boleh pulak aku terpanggil Dr. Ariza, "Puan". -..-. Cepat-cepat aku betulkan.LOL. Sekarang ni nak kena spesifikkan lagi tajuk ni dan cari supervisor yang sudi terima aku dan tajuk yang aku nak propose. T.T


Petang pulak, sepatutnya kelas habis pukul 4:00 petang hari ni, tapi since aku gatal-gatal nak amik XML Programming punya kelas secara haram, so kelas jadi sampai pukul 6:00 petang. Luckily, lecturer kitorang yang cool gila bagi balik awal so aku memanfaatkan dengan pergi swimming. Aku ingat lecturer ni nak marah lah  kan, dah lah tak register pastu nak masuk kelas dia pulak, tapi sebaliknya Puan Sharifah ni siap risau kot aku penat attend kelas dia. Comel dan sweet sangat lecturer aku ni. :D


Tapi ada satu perkara yang terjadi lepas habis swimming tu membuatkan aku rasa terharu, terperasan dan nak tergelak dalam satu masa. Ia bermula dengan, aku dihampiri seorang perempuan muda, tak tahu lah aku lagi muda ke dia yang muda, dan tak tahu lah jugak dia pelajar ke bukan. Tapi dia nampak dalam 20-an begitu.

Perempuan itu : Hai boleh tanya?

Aku: Ye?

Perempuan itu: Awak atlit apa eh?

Aku: ???

Perempuan itu: Because I saw you just now wearing the T-Shirt with word "Athlete" written on the back.

Aku: Ohhh, saya main indoor rowing.

Perempuan itu: Indoor rowing tu apa eh?

Aku: Sort of cam sukan kayak, cam tu lah, tapi guna dua tangan. *demo guna dua tangan*

Perempuan itu: Main kat mana eh? Tasik Seksyen 2?

Aku: Eh tak, tak main kat Pusat Sukan je, atlit SAF [termengaku atlit pulak padahal...] 

Perempuan itu: SAF tu apa ek?

Aku: Ohhh Sukan Antara Fakulti.


Dia kemudian chow. Aku pun berlalu dengan rasa terperasan sikit.

Do I look like an Athlete to you?

Sumpah rasa nak tergelak pun ada. Mungkin dia pelajar baru or orang luar since dia tak tahu SAF tu stands for what. Akhirnya, ada jugak orang yang ingat aku atlit. Terima kasih tau awak. :D LOL. Selama ni Ain je gelar aku 'Atlit UiTM' sebab suka sangat menapak pergi kelas walaupun bas dah tercongok depan mata. HAHHAH. Ini yang semangat nak pakai baju SAF  selalu nih.





Minta maaf lah awak. Saya memang atlit, tapi atlit tiruan, tak sampai tahap wakil UiTM lagi.



21 Sep 2013

Final Year Project

Assalamualaikum.

flashback [18092013]

Currently aku dan course mate tengah pening-pening pasal Final Year Project (FYP). Ain sampai tebawak-bawak dalam mimpi. Lecturer pun dalam kelas cakap, ada senior yang sangkut 3-4 semester sebab FYP. Wohhhh. Trauma betull. Nak cari tajuk punyalah susah. Dah ada tajuk, kena reject pulak sebab simple sangat. Kalau dah jumpa tajuk kena cari supervisor yang nak kan kita as supervisee dorang pulak. Aku yang tak ada migrain boleh migrain terus. Oh doakanlah daku. T.T




Aku call mak aku, nangis-nangis sebab tak dapat fikir tajuk. Pastu mak aku marah balik. Aku rasa mesti mak aku menyesal suruh aku amik course ni masa mula-mula dulu sebab aku asyik mengadu kat mak aku pasal course ni je. Kalau aku nangis masa call mak aku, nescaya topik pasal ISE lah yang dibincangkan. LOL. Semester 1, Semester 2 nangis. Semester 3, Semester 4 gagah sikit walaupun busy gila, maintain tak nangis. Semester 5 ni nangis balik. LOL. Bukannya apa, ingat nangis dekat phone tu ingat mak kasi kata-kata semangat sikit ah, cakap:


Chaiyok Chaiyok!

Macam tu lah lebih kurang. Teringin jugak bermanja macam anak perempuan mak. Selama ni fizikal je anak perempuan mak, tapi perangai macam anak lelaki mak. Kasar itu lah dia. Tapi, malangnya expectation tak menjadi realiti, kena marah pulak. Luckily, Kak Lini sudi membantu suggest idea. Moga-moga dipermudahkan lah kali ni.


19 Sep 2013

Semester 5 & Review D' Arab Cafe

Assalamualaikum.

flashback [08/09/2013]

Hari ni hari daftar kolej. Hari pertama sebagai budak part 5. Masuk-masuk kolej, jalan ala-ala berlagak cool, konon perasan senior. Melampauu. Jalan macam biasa walaupun macam berdebar-debar jugak lah jalan dalam crowd. -..- Ye, aku lemah kalau jalan dekat kawasan yang ramai orang, dari jalan kaki elok-elok straight terus jalan macam entah apa entah.

Dah daftar, so gerak ah pergi kereta. Tiba-tiba ada mamat pegang DSLR hala kamera arah tempat yang aku tengah lalu, mungkin lah dia nak tangkap gambar budak belakang aku ke kan. Tapi tolong lah biar aku lalu dulu, kang tak pasal-pasal rosak terus DSLR beliau bila tertangkap kelibat aku yang agak selebet hari tu. Serius hari tu, aku pakai macam pakai baju dekat rumah. Pakai baju muslimah pastu pakai tudung sarung yang kalau kau tengok terasa macam nak derma tudung sarung lagi satu.HAHHAH. Dah senior kan, peduli hape pakai ape pon.


Kira tudung fav. Banyak kali pakai, lagi-lagi kalau dah lambat pergi class -..-.


Dah daftar, dah angkut barang naik bilik semua, bapak aku ajak pergi makan. Makan pulak Nasi Arab, tak sanggup rasanya untuk aku menolak kalau dipelawa makan Nasi Arab, meskipun aku tengah kawal jumlah kalori intake aku setiap hari. Kalori tak kalori, ah persetankan! Nasi Arab pulak tu. So far, Nasi Arab yang paling best aku pernah rasa adalah di Seksyen 7 Shah Alam bersebelahan dengan Giant. Namanya D' Arab Cafe. Aku kata paling best sebab setakat ni aku memang pernah cuba satu kedai ni je makan Nasi Arab. LOL. Masa tengahari tu, agak pack sikit, so Nasi Arab Kabsah yang family aku selalu order dah habis. Makanya, terpaksalah redhoo try Nasi Arab jenis Mandiy ke Mandey lebih kurang gitu lah ejaan dia. Aku sebut "Mandi".

Nasi Arab Kabsah yang dah habis -..-.


Seriously, makan kat sini dah lah sedap, murah pulak tu. Nasi dia banyak gilaaa. Pastu aku suka dia punya kuah ke sambal pebende entah, susah benar nak klasifikasikan dia. Tapi dia rasa cam masam-masam dan sumpah sedappp bila campur dengan Nasi Arab, buat kau rasa nak mintak lebih untuk makan dengan nasi dekat rumah. 


Nasi Arab ni depends kat korang samada nak pelahap sorang-sorang atau secara berjemaah. Untuk berjemaah, Nasi Arab Kabsah ni ada set untuk 3 orang for RM34.00 untuk Kabsah Chicken/Lamb dan RM38.00 untuk Kabsah Chicken campur Lamb tak silap. Yang berbaloinya, set 3 orang boleh makan untuk 4 orang! Padahal aku ni kaki pelahap jugak. Gila tak gila. Then untuk Nasi Arab Mandiy yang aku try kali ni, untuk set 2 orang, tapi tak perlu risau walaupun masa tu ada 3 orang iaitu aku, mak aku dan bapak aku. Kes dia sama macam tadi, set 2 orang ni cukup untuk 3 orang makan. RM24.00 untuk Mandiy Chicken/Lamb dan RM28.00 untuk Mandiy Lamb campur Chicken. Tak silap aku lah, :P area-area tu je harga dia.


Ini diaa Nasi Arab Mandiy.


Walaupun kecewa tak dapat makan Nasi Arab Kabsah, tapi tak mengapa. Automatik terubat makan Nasi Arab Mandiy ni, sebab sedap jugakkkk! HHAHHAH. Perghh, terbayang-bayang pulak. -..- Nasib baik tengah kenyang lagi ni.



Of course, bapaku yang bermurah hati. ;D

Nanti datang Shah Alam dekat Seksyen 7 ni, jangan lupa singgah makan dekat D' Arab Cafe. Agak-agak tak tahu seksyen 7 dekat mana, masuk je UiTM keluar ikut pintu Seksyen 7 pastu cari KFC and Restoran Bara Bara Bere Bere . LOL. Dah jumpa, masuk arah kanan then straight. Tak jumpa jugak... 

Malu Bertanya Sesat Jalan. HEWHEWHEW.

Habis kat situ cerita pasal Nasi Arab. Balik kolej, aku terkena kejutan budaya kejap sebab ada orang laki naik dekat blok. Abang, Pak Cik, Atok semua diangkutnya naik atas untuk bawak barang. Aku ni bawak barang jugak kot, berat jugak. Siap cakap kat bapak aku jangan naik atas sebab nak jaga aurat budak blok. Kesian bapak aku, tapi orang lain senang-lenang bawak. -..-. Masa tu aku macam...

Aku yang nerd ke selama 4 semester duduk dekat sini?

Kalau boleh bawak pun, fikir sendiri lah, ada jugak kawan yang dah sampai awal. Fikirlah sikit dia nak pergi mandi ke, nak amik wudhu' ke. Duduk pun blok yang ada lif bukan yang blok yang tak de lif. Nak-nak 1 tingkat je. Kalau orang laki yang dia bawak tu, mata tak melilau tak apa. 


Bengang woi, kita sibuk nak jaga aurat orang lain, dia pulak tak prihatin langsung. Sakit hati bila kau dah masuk bilik air, bila kau baru nak keluar tiba-tiba kau perasan ada lelaki tengah lepak dekat luar bilik yang berdekatan dengan bilik air. Dan waktu tu, kau tak bawa tudung, hatta sehelai kain untuk tutup kepala. Solusinya, tarik baju ke atas kepala macam nak masuk jamban. -..-. Tapi nasib baik bila dah lepak kejap dalam bilik air pastu nak keluar tu lelaki tu dah blah.



Roommate aku baik orang nya weee. Setakat ni roommate masa semester 4 je yang aku agak berdendam sikit, yang lain semua baik-baik macam aku jugak.LOL. Mana tak nya, dia mintak aku belikan penyapu, aku belikan walaupun guna duit mak aku.-..- RM 7.00++. Pastu sampai sudah tak guna penyapu tu, entah sekali dua je sepanjang semester tu. Bila waktu clearance, dia balik awal. Aku SMS :

"*****, nampak tak penyapu orang?"

Sampai sudah tak balas. Sampai  aku tengah taip pun tak balas. At least balaslah:

"Tak tahu lah"

"Aaa, terambil, sorry"

Jadi pengajarannya, penyapu pon boleh buat orang tak puas hati dan kalau salah mengaku. Aku okay je, since tu duit mak aku. Ini hilang tanpa berita, kan dah masuk dalam blog. -..-

Kbai.








18 Sep 2013

Review: Ahmad Green Tea

Assalamualaikum.

Pernah tak minum green tea? Setelah sekian lama menetap di muka bumi ini, baru aku tahu yang green tea ni banyak gila khasiat dia. Kalau rajin kau boleh google. Patut ler orang jepun, cina dalam drama kat tv tu dok asyik minum teh aje. No wonderlah!


Menyedari hakikat bahawa teh hijau ini bagus untuk kesihatan, maka aku mengambil inisiatif untuk cuba-cuba merasa teh hijau ni. Pertama kali rasa, erggghhh. Tak sedap! Dengan baunya lagi. Actually dia tawar-tawar pahit rasa dia and tak de lah mengganggu sangat. Tapi bila dah dicampur dengan bau dan warna teh tu yang seakan-akan light brown, itu memang mengganggu. Tapi kalau dah kata baik untuk kesihatan, minum aje lah. Padahal dalam hati dok bebel:

Awat semua makanan, minum yang sihat-sihat tak sedap? Awat jajan yang sedap tu tak sihat!

lols.

Baiklah, kat sini aku just letak briefly je, kelebihan green tea ni,

1.Tingkatkan metabolisme badan hang. 

Lagi tinggi metabolisme hang, lagi bagus. Pernah jumpa tak orang yang makan banyak gila daripada kau, pastu badan dia maintain kurus? Ajaib bukan? Itu antara contoh orang yang metabolisme dia tinggi. Jealous kau tahu orang cenggini, aku makan sikit je berat naik, dorang melantak apa pun no problem. =..=. 

2.Kawal kadar glukosa.

Yang ini untuk para penghidap diabetes.Teh hijau ni, dapat elakkan kadar gula dalam darah daripada meningkat bila lepas makan, so peningkatan insulin secara mendadak dalam darah pun dapat dielakkan.

3.Kurangkan kolestrol.

Teh hijau jugak dapat kurangkan kolestrol dalam badan. Jangan ingat hangpa kuruih, hangpa tadak kolestrol. Lagi satu, teh hijau ni dapat kurangkan risiko tekanan darah tinggi tau.

4.Tenang.

Dalam teh hijau ada theanine. Theanine ni bantu untuk seseorang itu berasa lebih tenang. So sesiapa yang jiwa kacau, dah solat semua bolehlah minum teh hijau.

5.Cantik

Bagi sesiapa yang sangat mementingkan penampilan diri, bolehlah try minum teh hijau. InsyaAllah, dengan mengamalkan minum teh hijau ni, kulit muka nampak lagi radiant, berseri dan dapat kurangkan tanda-tanda penuaan sebab ada anti-oksidan. Lemak pon dia buang tau, kalau nak slim, daripada minum air yang manis-manis yang banyak kalori, baik lagi minum air suam takpun teh hijau. Bila makan makanan yang sihat, automatically luaran pun nampak sihat, insyaAllah.

6.Baik untuk Otak

Student adalah digalakkan untuk minum teh hijau ni. Lagi-lagi type pelupa macam aku ni. =.=. Teh hijau ni dapat mengekalkan kecergasan memori dan juga fungsi otak.




Untuk teh hijau, first brand yang aku beli ialah BOH green tea. Sebab murah. Bila dah habis, aku ingat nak tukar brand lah pulak kan kot ada rasa lain ke, lagi sedap ke. Baca blog orang, google semua, discover green tea under jenama AHMAD TEA. Aku pon macam :

"Siapa pulaklah AHMAD ni? Mesti usahawan Melayu yang berjaya."

Pergi je supermarket, capai kotak teh hijau brand AHMAD TEA. Rupanya ia AHMAD dari LONDON bukan Malaysia. =..=. Rasa dia, sama je. Tapi AHMAD TEA ni lagi untung lah kot beli. Eventhough harga dia RM 15.90, tapi dalam dia ada 100 uncang wohh! Lagi satu, teh ni, 2 cal je tau.


Murah dan berkhasiat bukan? So, why not you try dulu minum teh hijau yang banyak sangat manfaat dia ni. Mula-mula memang tak biasa, tapi lama-lama, insyaAllah boleh adapt.



/////errrr takdelah review sangat kan?

Kbai.





15 Sep 2013

Hoki dan Aku

Assalamualaikum.




Tadi pukul 7:00 malam tadi, tengah jenguk-jenguk tv dekat luar tiba-tiba mak aku tukar channel TV1. Masa tu pulak tengah siaran langsung perlawanan hoki piala apa entah, Tun Abdul Razak camtu nama piala tu. Hai masa tu lah terimbas kenangan lalu, masa main hoki sukan kolej (SUKOL). Masa tu tak reti pon main hoki, bagi nama pun saja-saja nak cuba.


Pernah baca satu majalah, dia cerita yang bintang Taurus ni sesuai dengan sukan hoki, tu yang nak cuba tu, lols. Saje teringin nak cuba, bukan taksub dengan horoskop pun since aku pon jenis suka cuba benda baru. Lagipon, dulu pernah teringin nak masuk kat sekolah tapi takde chance, nak try main masa zaman matrikulasi pun tak berpeluang. Jadi bila peluang dah ada, terus grab aje. Peduli hape reti main ke tidak. HAHHAH.


Bagi nama, pastu since yang bagi nama pun cukup-cukup, aku berjaya layakkan diri pergi lawan dekat Stadium Hoki Bukit Jalil. Padahal, nak pukul bola dia pon banyak kali pukul angin. lols.



Bila sampai je dekat Stadium Hoki Bukit Jalil tu, aku tergamam kejap. Mak aihhh besar bak hang! Disebabkan tergamam, aku tak sempat tangkap gambar. Ada buat latihan sikit untuk panaskan badan before game, pastu menyedari hakikat aku tak mampu nak galas tanggingjawab main dalam stadium hoki sebesar tu, aku mintak jadi pemain simpanan je. Lagipon, aku takut kalau aku tak sedar diri, boleh jadi kolej aku bakal kalah. At the end kolej kitorang dapat jugaklah nombor, tapi aku tak ingat pastu dapat beg untuk kasut, dengan botol ayaq. Tak ingat pulak dapat tempat nombor 2 ke 3 entah.

Balik tu, sementara tunggu bas yang lama gila sempatlah tangkap-tangkap gambar sikit. Bas tu pukul 7:00 malam baru sampai, padahal kitorang keluar pukul 5 petang dah. =..=. Jalan jam katanya, masa tu pon ada perlawanan bola kot, pasukan negeri Kelantan lawan mana entah, Sime Darby kot. Warga Bangladesh pun banyak jugak yang datang. =..=.






Oh ye, sepanjang perlawanan, aku lagi tertarik tengok lelaki main. Gempak gila, bola tu boleh dipukulnya tinggi berterbangan di udara. Ternganga jugaklah aku masa tu, pastu kawan dia belah sana tu boleh sambut pulak. First time aku tengok. Budak perempuan tak main macam tu, paling ganas pun pukul jauh tapi dengan kadar yang laju. Bola dia tak terbang-terbang. Aku pun macam "Whoaaa!". Terasa macam gagah pulak abang hoki itu. XD

Kbai.







10 Sep 2013

Running Man versi Doodle

Assalamualaikum.

Cuti dah habis. By the way, setelah bermarathon tengok Running Man sejak pertengahan waktu cuti hari tu sampai la ke hari ni, aku berjaya sampai ke episod 100. Balik kolej dah tak boleh tengok dah. Line lembab. =..=. Well kat bawah ni doodle Running Man gaya aku.



Sepatutnya hyung-nim. Salah eja, LOL.


Kookie <3


Grasshopper Jae Suk.


HA-HA si Pororo.

Ini Monday Couple! :))


Main tulis je, padahal tak tahu apa. LOL.

Framer and Betrayer. LOL.

Inilah hasilnya bila dah bosan kan.

6 Sep 2013

Hiking Bukit Saga

Assalamualaikum.


Well tengok gambar pon dah tahu. Peristiwa lama. Recently takde benda yang menarik untuk dikongsi. Blog ni pun kira macam diari since aku tak de actual diary. Dah try buat waktu kecik, tapi hampeh, malas menulis pastu bosan tak ada gambar. 




5 Syawal hari itu, kala ramai manusia yang pergi ziarah rumah sedara-mara melantak kuih raya, aku bersama dua orang bodyguard pergi buat kerja sengal naik bukit Saga. Dah lama nak naik, but asyik tertangguh aje. Bukit Saga ni ada banyak path. Pilih je, nak yang senang, jauh, yang susah. Untuk beginner yang nak try-try aku pilih jalan yang senang je. Lagipon kena balik rumah awal, ada tetamu nak datang petang tu.



Berlakon sangat.

Susah benar nak tangkap gambar dia. Apa dia ingat dia artis?



Senang senang pun merembes jugak peluh. Banyak kali pulak aku pergi pit stop. Bukit ni tak ada lah tinggi sangat. Dah nama pun bukit kan? Tapi tetap termengah-mengah jugak. Why? Sebab trek dia, kau kena naik macam naik tangga. Yang mendatar, sikit je. Lagi satu, ada satu bahagian ni kau kena panjat naik atas guna tali. Bagi yang nak fefeeling konon-konon rasa dia extreme, boleh lah panjat. Tapi kalau cuak, ada tangga kat sebelah tu. As for me, of course nak naik guna tali, walaupun diperkecilkan keupayaan aku oleh bodyguard-bodyguard. Dorang tak tahu, kat Gunung Bubu lagi tali dia panjang, kemain tinggi lagi kena panjat.

Part panjat tali. [Dari bawah]

Part panjat tali. [Dari atas]


Dah sampai atas tu, rehat. Pastu air yang penat-penat aku bawak, abang aku dengan adik aku pulak yang kerjakan. =..= Nasib baik aku tak haus sangat masa tu. Since kitorang kena limitkan masa, tak sempat singgah air terjun. Adik aku kata nak ke air terjun tu ambik masa sikit. Lain kali lah kot. Tapi bila naik atas tu, aku macam...

ini je?

I guess, kalau nak panorama indah sikit, maybe kena pergi air terjun kot. Takpe, next time, InsyaAllah.

Sampai atas.

Boleh tidur kat sini.



Bila naik bukit ni, mostly kau akan jumpa chinese yang naik. Jangan pulak heran bila jumpa pak cik mak cik cina yang umur 60-70 tahun tengah naik bukit ni. Memang banyak pak cik mak cik cina yang aku jumpa hari tu. Ada uncle tu, waktu kitorang  tengah rehat, dia kata dia dari Johor. Alang-alang singgah rumah kawan, dia try naik. Jangan risau uncle auntie yang panjat bukit ni semua mesra-mesra, senyum-senyum. Ada yang siap ucap "Good Morning" dekat aku haa. Teringat pulak zaman kerja kat Parkson dulu. Hahhah. 


Dah lepak-lepak kat atas tu dalam 15 minit, kitorang pun gerak balik. Waktu balik tu terserempak pulak dengan sorang pak cik Melayu ni. Dahsyat pulak aku tengok pak cik ni, turun bukit dia berlari, dah turun bawah dekat tanah rata pun dia continue lari lagi. Aku macam...

Pak cik ni makan apa sampai bertenaga macam tu? Lutut aku pun dah ketaq-ketaq, dia boleh lari pulak?



Aku cakap aku nak tangkap gambar abang aku, maka sudahnya dia pose begitu. Dramatik sungguh.

-END-

3 Sep 2013

Sleeping Partner Tak Sebantal

Assalamualaikum.

Sleeping Partner. Well, dalam konteks 'Sleeping Partner' dalam kerja berkumpulan. Aku kira mostly dan majoriti orang pernah rasa.Tak kira lah masa sekolah ke, time matrikulasi, diploma ke, takpun degree. As for me, masa sekolah tak ada sebab semua tahap-tahap innocent lagi, muka semua suci je, jenis tak pandai mempergunakan orang. Kalau tak rasa, Alhamdulillah mungkin sekali kau dikurniakan ahli-ahli kumpulan yang soleh solehah yang pandai buat kerja sendiri atau mungkin sekali kau lah Sleeping Partner yang dicari-cari tanpa kau sedari. Eheh. Tersedak?


 
 
Aku pun tak terkecuali berkerjasama dengan budak kategori sleeping partner. Allah je tahu apa yang aku rasa. Pernah pulak aku menangis sebab kena stay up sengsorang buat projek. *tutup muka* Mungkin jugaklah aku yang tamak buat kerja sengsorang kan. Kengkadang tu ada jugak anasir-anasir luar cuba suruh aku letak nama aku je. Since mostly kerja tu aku yang buat. Tapi apa nak buat, aku ni luar je nampak gangster tapi hati tak berapa nak keras. Kesian kan orang, fikirkan hubungan kawan. So let go aje lah. Tapi masalah aku pulak, aku tak boleh pendam dan kena luah kat orang yang dipercayai. I just need to spill it out. Yang kemudiannya, aku rasa bersalah gila. Sebab bila kau cerita kat orang yang boleh dipercayai pun, kau tak boleh halang dorang daripada pandang negatif dekat sleeping partner tersebut. Jadi jahatnya lebih kurang macam kau tak masukkan nama dorang bila submit projek. Eventhough ada orang kata aku berhak letak nama aku sorang bila submit dan ia bukanlah satu perlakuan yang dianggap jahat, tapi aku tetap rasa kejam kalau aku buat macam tu.
 
 
 
Alhamdulillah lately dapat ahli group yang tahu buat kerja. Apa yang aku dapat pelajari tentang sleeping partner ni ialah dorang hanya akan jadi sleeping partner bila dorang tak minat subjek tu. Tak de interest langsung nak buat benda tu. Maybe jugak sebab dia naturally malas. And lastly, sebenarnya dia boleh buat benda tu tapi, since dah ada orang reti buat, dia just letak semua beban buat kerja dekat orang yang reti buat so that dia boleh pergi balik bilik buat nota sebab esok ada test. Dan kategori last inilah paling annoying. End up, masa test esok pagi, kau nampak dia tengah duduk relaks baca nota yang dia dah buat malam semalam, padahal kau dari malam semalam hingga ke pagi stay up sengsorang siapkan projek dan langsung tak sentuh nota.
 
 


 
 
 
Bila dapat sleeping partner yang langsung ataupun contribute sikit gila of course lah bengang bukan? Till aku jumpa satu post ni dekat facebook.


 
 
Dan Abang Raja (Motivaor) tu pon jawab:
 
 
Apa perlu adik buat ??? Jawapan mudah abangraja ialah : BUAT BODOH JE ...

kenapa?? Sebabnya ialah seperti di bawah ...

1. Belajarlah dengan niat untuk menguasai dan mendalami ilmu Allah ... insyaAllah Allah akan permudahkan.


2. Fahamilah bahawasanya akal dan kecerdikan kita dan kawan-kawan kita ni Allah yang bagi ... so bersyukurlah kita diberikan akal dan kebolehan untuk terus belajar.


3. Tiada sesiapa nakkan group members yang tak boleh buat kerja or malas buat kerja so bila kita dapat group members yang macam ni maknanya itu anugerah Allah untuk kita semua dlm kumpulan tu agar sama2 mendoakan dia berikhtiar untuk memujuk dan membantu dia dsbg setakat yg mampu ...


4. Tak perlu marah2 or dengki sebab kita belajar untuk kita bukan untuk orang lain ... dia tak buat kerja dia yang tak dapat ilmu ... bukan ilmu yg khusus sahaja tapi ilmu kerja berkumpulan, ilmu sbar, ilmu tolak ansur semuanya ada dlm kerja berkumpulan tu.


5. Tak payah bagi tugasan yg berat2 kat dia bagi je tugas2 ringan utk elakkan risiko kerja tak siap such as suruh je dia binding ke fotostat ke ... no big deal .. tak dengki or iri hati pun ... even abangraja dulu buat sorang2 je sedangkan group 5 orang members ... its ok ...


6. Sentiasa ajak group member yg tak buat kerja tu untuk join ... update apa yg dia tertinggal buat lebih baik layan dia lebih bagus selebihnya serah kat tuhan ... jgn lupa letak nama dia jugak agar dia jugak dapat markah ... jgn bagi tahu lecturer dia tak buat kerja itu jahat namanya busuk hati .. orang mcm ni tak sedar yg dia tu sendiri Allah yg bagi akal dan kesihatan untuk terus study ...


7. Kita tak tahu bila pulak kita nak diuji Allah dan kita mungkin diuji dgn benda yg lebih teruk dari kawan kita tu entah bila .. so bersihkan hati kita ... teruskan berdoa dan berprasangka baik untuk kawan kita tu.


8. Serah kat Allah selebihnya .. biar Allah yg balasnya ... kita buat baik sehabis baik pasti Allah balas baik ... kawan kita tu buat dajal kat kita biar Allah yg balas ... kan cantik prinsip hidup macam tu ...


Dengan 8 prinsip ni kita akan jadi seorang pelajar yang disukai oleh semua orang ... kita takde usuh malah kita juga akan score cemerlang dlm study ... actually itulah sikap abang dulu masa kat IPT bila alami masalah seperti di atas

Wallahua'lam.
 
copied from this.
 
 
Moga-moga lah aku dapat pegang 8 prinsip ni bila berhadapan dengan individu kategori sleeping partner pada masa hadapan, tanpa terikut-ikut sangat dengan emosi. insyaAllah. Dan kot aku pulak ada terbuat perangai macam sleeping partner sebelum-sebelum ni, aku minta maaf ye.
 
 
p/s : Pernah jumpa Abang Raja masa talk anjuran PEERS Club. Serious, beliau sangat cool dan tabah.
 
 
 
 
 

.Fully Owned by Che Nanad.
.Designed by Michilavea.