5 Jun 2019

Puding Trifle di Malam Raya

Assalamualaikum dan Annyeong Chingu!

So malam semalam, mak aku kata nak buat puding trifle. Nak ikut resipi @khairulaming. Barang semua puan omak sudah beli. Amboi kemain bersungguh kan mak aku nak buat puding trifle. Kesungguhan yang jitu. HAHHA.

Aku pun bukak ler stegrem khairulaming ni nak tengok acano dia buat. Hamboih sonang bebeno weh. Kau hanya perlukan :

1. 3 cawan ayaq
2. 1/2 cawan gula
3. 1 cawan tepung kastard
4. 1 tin buah buahan koktail
5. 1 kek swiss roll
6. 1.2 liter air
7. 10g serbuk agar-agar


Okay siap ingat ingredients dia walaupun baru sekali buat. Kagum dengan diri sendiri kejap. HAHHA.

Step dia pon sonang. First sekali kita buat sos kastard dulu, masukkan 3 cawan air dalam kuali/periuk. Aku guna periuk sebab besar sikit, takde lah melimpah sos kastard tu. Lepas tu masukkan gula. Then masukkan tepung kastard. Kacau, kacau, kacau sampai sebati. Dah sebati, baru kau on kan api. Kacau, kacau, kacau sampai sos kastard jadi pekat dan jadi sos kastard dan bukan jadi kuah tomyam instead.

Okay lepas tu, kau cari satu bekas petak ke bulat ke segi tiga ke untuk letak puding trifle kau yang bakal siap. Asingkan buah dan air dalam tin buah koktail sesiap. Air dia jangan buang dulu. Okay, kau amik kek swiss roll yang telah kau beli dan potong. Lepas potong terus kau mampatkan dalam bekas yang kau sediakan tadi. Kira kek swiss roll ni as base la. Mampatkan sampai tiada ruang kosong kat dalam bekas. Lepas tu, amik air buahan koktail tadi, siram siram sikit atas kek swiss roll tadi. Siram untuk basahkan kek tu je, jangan ler sampai banjir pulak kau siram air buah tu. 

Okay, pastu kau amik sos kastard yang dah siap, letak atas base kek swiss roll dalam bekas tadi. Bior sos kastard tu sejuk sikit. Sementara tunggu dia sejuk tu, kau buat lah jelly kat atas tu. Amik 1.2 liter ayaq tadi letak dalam kuali/periuk. Pastu masukkan serbuk agar-agar. Bior sampai mendidih.

Sementara kau tunggu dia mendidih tu, boleh la letak buah campur atas lapisan sos kastard yang dah sejuk dalam bekas. Lepas agar-agar dah mendidih tu, kau tutup api biar dia sejuk sikit. Dah sejuk, baru kau tuang air agar-agar tadi dalam bekas. Last sekali, masukkan bekas tu dalam peti ais untuk keraskan sikit agar-agar atas dia tu. Pehtu, siap, boleh makan! Horee!


Kbai.



.Fully Owned by Che Nanad.
.Designed by Michilavea.