5 Jul 2014

04072014

Assalamualaikum.


04072014


Tiada tajuk khusus.



1. Kuih Lopes



Tadi my last exam paper. yehhhuuuu! But tak payah nak yehhuu sangat ah. Sistem fyp satu pun tak buat hape. Padahal exhibition on 14th July.lel sangat. Habis exam terus balik rumah sebab nak jumpa anak buah tercenta, pastu pastu nak makan kueh lopes yang diidam-idamkan. serius. Aku terbaca komen-komen orang dalam satu forum ni, pastu dia mention pasal Jennifer Lopez and last-last dikaitkan dengan kuih lopes. Teringin teruihhh jadinya.





2. Budak kecik dan Pop Pop >.<


video


Well, ini video anak buah aku dengan bapaknya main pop pop.Kemain dia main. Tak takut langsung. *geleng kepala* Aku rasa budak ni besar nanti boleh lah jadi geng aku pi berbackpacking dengan hiking nanti. hehehheheuuuuhuehuee.

Kalau dengar bunyi jejerit macam tarzan tu, itu anak buah aku le tu. eksaited. Kalau dengar bunyi orang gegelak tu, itu mak aku, geli hati tengok cucu dia. [Jangan risau tiada sesiapa yang cedera, segala faktor keselamatan telah diambil kira]. Abang aku pun sayang anak dia, gila tak sayang anak.





3. Ku Nan dan Homeless People



Ku Nan, giving foods to homeless people ain't a crime. 

Kalau tak nak ada golongan gelandangan, usaha untuk tolong derang. Ada masalah cari solusi, kalau pindah masalah hatta kat mana sekalipun, masalah tu still ada. tak solve pun probs tu. Sibuk nak hentikan itu ini, tapi persoalannya;

apa usaha yang telah dibuat untuk bantu golongan-golongan sebegini? 
Did you provide shelter to them? No. 
Did you distribute foods to them? No. 

Dah tu hang tak nak buat, bila orang lain buat, pasaipa hang sibuk nak kacau? Tadi, baca kat FB, yg Ku Nan explain pasal pernyatan yang dibuat sebelum ni. Entah le [orang dah kecoh-kecoh baru nak clearkan statement]. 


Tapi tolonglah jangan hentikan orang nak buat amal jariah dan kerja sukarelawan kalau sendiri tak nak buat. Kalau kata kotorkan pemandangan, provide shelter for them. Pastu setuju dengan Dr.MAZA, pasai pusat hiburan tu. Yang tu lagi kotoq. [Nak tahu lebih pasai Dapur Jalanan KL boleh klik gambar]







3. Albrechto Ads



Start dari awal tahun dulu, aku asyik terganggu je time melayari laman-laman web. Klik sini keluar pop up. Klik sana keluar pop up. Tension pulak haih asyik nak kena tekan 'X'. Memula aku buat bo layan je. Tapi bila antivirus murah aku keep on bagi virus alert pasal Albrechto [cuak seh, dah lah buat sistem nanti guna laptop ni], aku start google. Oh rupanya Albrechto ni la penyebab pop up yang annoying setiap kali aku bukak website tertentu. Ia bukanlah virus tapi leh buat rootkit masuk dalam OS, lebih kurang cenggitu [entah website mana aku baca]. Tujuan dia untuk naikkan trafik, pastu melalui klik tu dorang generate duit untuk setiap ads. 


Puncanya dari mende -mende yang kita dok install, kengkadang malas nak customize kita terus amik je yang direcommendkan en, so kat certain software yang kita download ada lah benda annoying albrechto ni di install sekali tanpa kita sadar. So nak elak pop up annoying tu, moh lah kita nyahkan albrechto ni. Aku tak tau ia berkesan ke tak sebab aku baru cuba. Tapi kalau kau nak cuba gak, kau boleh pergi kat 


C Panel >> click uninstall program>>try cari albrechto annoying>>uninstall lah beliau. 

Pastu kalau guna google chrome, try pergi kat 

tools > extension 

and tengok ada tak albrechto kat situ, kalau ada, sila buang. Lepas tu, restart lah balik PC uolls. Gua nak tengok bape lama keberkesannya. Kalau tak berkesan memang website omputeh yang gua tengok tu tipu gua.




Kbai.


3 Jul 2014

03072014 : The Internet's Own Boy (review)

Assalamualaikum.

03072014, 04:22 AM

Currently Playing : Ed Sheeran, The A Team cover





Esok exam subjek Shariah and Transaction, but still aku menyempat tengok cerita. Tak de la cerita sangat, more like biography lah kot. Aku normally tak ler minat tengok cerita yang biography-like ni, kalau buku lagi lahhh hell-no. But somehow, aku buat exception untuk yang ini. Mula-mula tahu pun dari website amanz.my. Aku baru lagi pun jadi peminat tegar amanz.my ni. Bukan tak pernah baca website ni, tapi tu lah baru like facebook amanz.my untuk jadi peminat yang tegar. Sebelum ni tak tegar sangat. Tapi tak tegar pun, aku tahu lah sis Nisa Kay (akak ke tak eh?entahh) yang cakap-cakap dalam video tu. 




Patut ler kawan aku yang laki-laki tahu pasal gadget-gadget baru, rupanya dorang like facebook amanz.my untuk update info dalam dunia IT. Ai olls sebagai seorang yang duduk dalam fakulti sains komputer dan matematik tiba-tiba rasa segan sebab tak berapa in dan updated dengan dunia IT dan teknoloji terkini (teknolo'J'i kauuu). So sesiapa yang tak berapa tahu sangat pasai dunia IT moh ler like facebook ke subcribe amanz.my ni. Unless kau memang tak berapa minat dan tak kesah pun pasal dunia IT. Tapi as for me, aku takde lah minat gilaaa pasal gadget-gadget nih, tapi minat lah sikit-sikit. Dah namanya budak komputer. HAHHAH. (Tapi kau janganlah tanya aku pasai nak baiki komputer, jangann okay, pi youtube sana belajo).



Weh, panjangnya intro!
Okay, seperti yang aku kata tadi, aku dah habis tengok video berdurasi 1:41:** ni. The Internet's Own Boy ni pasai hidup Aaron Swartz pengasas Reddit. Dah mati dah pon. Aaron Swartz ni mati sebab bunuh diri. Pasaipa? Sebab dia dituduh mendownload jurnal-jurnal akedemik (sort of) yang menyebabkan dia boleh dipenjara selama 35 tahun. So dalam video ni penuh lah orang-orang terdekat dengan Aaron Swartz cerita, Aaron ni macam mana orangnya, hinggalah cerita masa dia dituduh.



I don't know lah, maybe video selama satu jam pat puloh minit ni mungkin agak boring bagi certain orang (aku pun boring jugak sebenarnya). Tapi benda yang keep buat aku tertarik nak tengok sampai habis (sampai berapa kali ubah posisi duduk kat library -..-) adalah the fact that Aaron ni seorang yang bijak (prodigy) dan minat dia terhadap ilmu yang mendalam. Aku kagum part dia fight pasal kebebasan internet. Ilmu (knowledge) pada dia adalah untuk dikongsi secara percuma.



Freedom of access. Bagi aku sendiri aku sokong pendapat dia, well awat nak kena bayar untuk baca jurnal penuh semua tu. Ilmu kan patut dikongsi. Orang lain boleh buat rujukan, lepas tu maybe continue research tu and make it real and mungkin dari random guy yang access the jurnal semua tu, idea dapat dikembangkan, dimajukan dan direalisasikan. Tapi at some point, aku fikir, hmmmm macam mana dengan nasib penulis jurnal pulak, mana tahu dia guna duit dapat dari pendownload jurnal untuk sara diri dia. Penat-penat en perah otak, takkan nak bagi free pulak. Tapi aku fikir lagi, eh betul ke penulis jurnal tu dapat duit dia sepenuhnya, mestilah syarikat yang publish the journal tu pun dapat untung sekali, entah-entah lagi banyak. I  don't know how it works. But somehow aku lagi setuju ngan Aaron. Niat dia murni, buat sesuatu tanpa harapkan keuntungan.



He just wanna make this world a better place, but somehow he died at a young age.



Oh lagi satu kau dah tengok dah ni?





termenangis pulak aku tengok. MasyaAllah, Subhanallah. :'))




Kbai.








.Fully Owned by Che Nanad.
.Designed by Michilavea.