1 Jul 2016

28062016 : Sudah jatuh ditimpa tangga... Eh?

Assalamualaikum.
Annyeong chingu!


Lama gilaaa tak update blog. How i miss my blog *sigh*.

Kejadian in berlaku pada hari Selasa. Yakni, pada 28 Jun 2016. Aku dah tekad dah hari tu nak balik keje awal sebab nak bayar PTPTN. (Rakyat yang bertanggungjawab tak aku? HOHHO) So, datang la keje awal pagi, i mean takde la awal sangat, pasal sampai pukul 9. Jalan jem. Punyalah buat kerja dengan fokus sebab nak balik awal satu, nak berbuka dengan family pun satu.


Sampailah waktu petang, yakni pukul 5:00. Dan aku masih di office. Kerja masih tak siap. Dengan device lambat sync apps. Dengan internet lambat cam haram. Mengundang maki betul. Hinggalah tiba pukul 6:30 petang. Tiba-tiba dikhabarkan pulak tak jadi release produk esok dan ditunda ke lusa (Means, 1 extra day for testing). Ada pertukaran plan. Memang aku terus chow ah.




Punch card, terus lari naik lif. Pukul 6:39 petang. Dalam hati macam, sempat ke, sempat ke nak sampai UTC Pudu untuk bayar duit PTPTN sebelum kaunter tutup untuk waktu Maghrib?



Lari sampai Taman KLCC. Then, terus lari lagi sampai ke stesen LRT. Puasa pun tetap gagahkan diri jugak lari. Aku tekad, habis je bayar, aku nak rush lari balik rumah, berbuka puasa dengan family. 




Sampai stesen Masjid Jamek, tukar aliran ke Ampang/Petaling Jaya. Ada pulak manusia yang annoying jenis tak paham bahasa. Main belasah je duduk lepak dekat fast lane (?) escalator. Langsung kurang pahala aku sebab ter'mencarut' dalam hati. Disebabkan that annoying guy jugak lah, semput-semput, mengah-mengah aku, aku terpaksa redah naik tangga sebab takut tertinggal tren. Screw you!



Tengah tunggu tren tu, tetiba aku dapat satu panggilan telefon. Dari mak aku :

"***, kereta papa rosak ni ha, Nanti naik teksi ye"
Waduhh. Berkecai. Punah langsung harapan nak berbuka sama. Memang tak sempat la  nak berbuka together-gether ceritanya.




Apapun, hajat nak bayar duit PTPTN mesti diteruskan. Sampai-sampai je kat stesen Plaza Rakyat, aku terus lari masuk bangunan UTC dan terus pergi ke ATM machine untuk keluarkan duit. Dah selesai keluarkan duit tu...

Tiba-tiba ada sorang pakcik tua dok panggil aku dan tunjuk ke arah ATM BSN. Aku dah macam...awat ni? Aku dah la tengah rushing. HAHHA. Kesian pulak tengok pakcik ni. Muka macam warganegara lain. Dia pun tak cakap melayu dengan aku, main tunjuk-tunjuk je. Timbul jugak la rasa cuak dan was-was. HAHHA. Disebabkan dia seorang pakcik tua, aku pun ikut dia ke arah ATM BSN. Nak tahu jugak apa yang dia nak sebenarnya. Then, tetiba dia bagi kad ATM kat aku. Aik?

Rupa-rupanya dia nak keluarkan duit. Aku dah start fikir macam-macam masa tu. Sekarang ni kan macam-macam sindiket ada. Bukan nak berprasangka buruk tapi more towards precautionary steps kot. Berjaga-jaga. Aku macam... hmmm apa nak buat ni? Ini betul ke kad dia? Masya-Allah sister, Su'uzzon betul.HAHHAH.

Last-last aku just bagi arahan je kat dia, so that cap jari aku takde pada kad tersebut. So dia masukkan kad ATM, pastu dia tunjuk kat aku no.pin dalam buku 555 dia. Aku macam... Gila ah! Dia tunjuk no. pin dekat aku? Dekat orang yang dia tak kenal? Nasib baik dia jumpa aku. Kalau jumpa yang kaki Scam? Habiss. So aku terus masukkan no.pin. Time tu lantak ah, walaupun ada cap jari aku. Aku nak cepat. Harap-harap pakcik tu takde niat jahat dan itu memang kad dia.

Pakcik tu nak keluarkan RM50, tapi bila dah tekan itu ini, ATM kata tak cukup duit pulak dah... Adui. -______________-. Aku try cakap RM50 tak boleh keluar. Alhamdulillah la dia paham, so dia mintak try RM40. Tekan-tekan, Alhamdulillah boleh keluar. Kalau tak, aku pon sedih, sebab tengok pakcik tu pun macam memang perlukan RM40 tu je. Maybe dia nak beli makanan berbuka, maybe itu duit belanja dia untuk seminggu. ;'(




Settle je tolong pakcik tu, aku terus cepat-cepat naik lif. Time tu dah pukul 7:05 petang dah. Aku dah cukup tawakal dah masa tu :') . Sampai tingkat atas aku lekas-lekas pi ke arah pintu kaca. Aku tarik pintu masuk. 

Kau tahu apa jadi? HAHAHAHAHAHA Pintu dah tutup doe. Baca notis kat pintu, rupanya sampai 4:00 petang je kaunter bayaran tu bukak. Sadis dak? HAHHAHHA Memang sempat aku berdrama depan pintu kaca tu. Tak boleh terima hakikat punya pasal. Punyalah gigih berlari redah itu ini, sekali dah tutup pulak. Nangis.


Hampa. Aku terus pergi menuju ke lif untuk ke aras G balik. Aku masuk lif. Pintu lif tutup. 10 saat kemudian... lampu lif terpadam. Ah sudahhhh... bala apakah ini? Takkan peristiwa lif menara fak. engine berulang kembali kot. Aku macam, blurr kejap. Aku tanya diri aku :

Aku tengah stuck sorang-sorang dalam lif ke?

Macam mana nak keluar kalau sume orang dah balik?

Macam mana aku nak contact pakcik security kalau aku takde nombor beliau?

Shud i just call my mom? Tapi jenis bantuan apa yang dapat mak aku berikan, sedangkan beliau di rumah. Jarak dari rumah ke sini  pun bukannya dekat. Lagi-lagi kereta bapak aku tengah rosak dan waktu pun dah nak Maghrib.

Fikir punya fikir, aku guna cahaya dari skrin phone untuk suluh ke arah butang lif. Aku tak tekan 'G' ke tadi? Aku try tekan butang 'G'. Trenggggg. Alhamdulillah lampu menyala balik. Nasib baik lah Allah bagi peluang untuk keluar dari lif tersebut. Ingatkan rosak dah tadi. Fikir balik, aku ni seorang yang tenang jugak la ek. HAHHAHHA. 





Habis cerita PTPTN dan stuck dalam lif. Aku teruskan perjalanan aku ke rumah. Dari gayanya, memang tak sempat la kot sampai rumah untuk berbuka dengan famlily. Aku naik LRT ke Ampang. Sampai LRT Ampang, terus amik teksi. Sebab bas pun aku tengok macam sardin dah semua dalam tu. Dan aku yakin takkan ada bas lagi dalam masa yang terdekat.

Tanya harga teksi. RM9. Bolehlah tu. Terdesak dah ni, kang Maghrib aku lepas camtu je. Dah naik teksi kena pulak tunggu lagi 2 passenger. Cekik darah betul teksi kat sini. Kita bayar untuk seorang, tapi kita kena kongsi naik dengan orang lain. Untung banyak la kat taxi driver kalau cenggitu.

Tunggu dan tunggu, datang sorang chinese girl. Tunggu lagi. Tak lama lepas tu, datang seorang laki chinese. Aku terus keluar teksi.

"Amoi, you mahu pergi mana? you mahu pergi ***** kan?

"No uncle..ermm.. I cannot sit here. Ermm"

"Haaa apaa? Naik la, u mau pergi ***** kan? Haiyyo cepat naik."


"Err but he is a guy! Dia lelaki. Can i change my seats?"

Pastu uncle tu membebel apa entah. Lepas je penukaran tempat duduk, teksi pon mula bergerak. Tak lama lepas tu, uncle tu pon drop penumpang yang pertama. Teksi bergerak ke destinasi seterusnya. Sampai la depan rumah Chinese guy tadi. Turun je Chinese guy tu, uncle tu pon continue ke destinasi seterusnya. Masa tu, uncle tu start bising-bising dengan Chinese girl sebelah aku. Yang aku dengar, chaiii, chaii,chaii. Hmm, mesti dia cakap pasal Chinese guy tadi. Terasa betulkah dia dengan aku sebab aku tak nak duduk sebelah dia tadi?



Dah habis bebel dalam Chinese, uncle tu cakap kat aku :

"You aaa, haiyyo tadi itu pelempuan aaa u tahu tak?"

"Haaaa?"

Aku dah start rasa bersalah. Homaigoddd homaigoddd. Mesti dia terasa aku cakap dia lelaki. Habislahhhh. Kesiann dia. Aku rasa macam nak suruh uncle tu patah balik rumah Chinese "guy"  tadi. Aku nak minta maaf kat dia. huhhu.

"Aiyyaa, you takkan tak tahu itu pelempuan, i tengok pon sudah tahu itu pelempuan"

"Haaa, i also thought dia lelaki " - Chinese girl sebelah aku menyampuk

"Mana i tahu, suara dia pun macam laki maa. Aiyyyo, i rasa bersalah kat dia"

"Aiyya you mesti tahu punya ma, tengok dia ada dada (uncle tu tak mention 'dada' tapi dia buat body language) pun boleh tahu maa. Haiyya. Kalau i cakap dia pelempuan nanti tak syok maa (dia maksudkan, tak sedap la nanti kalau dia bagitahu yang tadi tu perempuan, takut dia terasa)"

Aku pun berhuhhu je lah. Aku lah penumpang terakhir yang uncle tu drop sebab rumah aku atas bukit. Sampai rumah je terus lemau. Exhausted. Lepas je solat aku terus berbuka dengan mihun sup dan kemudiannya terus masuk ke bilik main scroll-scroll facebook sambil memikirkan, kejadian-kejadian yang berlaku pada hari tu. Dan aku gelak sendiri.



11 comments:

cEro said...

Lambat baru sempat berpeluang singgah sini.
Selamat (belated) hari raya aku ucapkan.
Mencabar betul hari kau tu kan?
Nasib baik laa semua berakhir dengan aman walaupun PTPTN tak sempat bayar. Hehehe.

Btw, perasan gak lukisan kau meriah dgn kaler.
Pakai fon baru ke? Hehehhe **tetiba**

Anne Kay said...

comelnya blog!!!

syasandeul said...

Amazing story to share <3


Menyayat hati part kat bank atm tu serious ada lg org mcm tu dalam dunia ni rasa nak nangis..kesian T___T tp tumpang besyukur sbb dia jumpa akak, kalau jumpa org ada niat tak baik ke apa lg bertambah kesian ;_;


dan..part last tu!! maigodd haha :D


nnt bila free pls update cerita menarik camni lg. ;)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

nanadhoi said...

cEro,

HAHHA, hari raya pon boleh belated? XD Kalau macamtu , happy belated raya jugak lah. XD

Tak mencabar mana, tapi bila tengah puasa jadi macam tu, dia jadi mencabar kesabaran jugaklah rasa dia XDDD.

Tak de aih phone baru, cuma bila datang extra kerajinan, dia jadi macam ni lah. HAHHA

nanadhoi said...

Anne Kay,

Hi, hihhi thank you thank you :'D

nanadhoi said...

syasandeul,

Kan kesian dia, rasa bersalah lak ragu-ragu kat pakcik tu mula-mula. Huhhu. Terima kasih sudi datang baca :'DDD




Aisya사쿠라♥ said...

cute sangat entri ini <3

Adam said...

Tak tulis lagi ke

nanadhoi said...

@Aisya사쿠라♥ , terima kasih sudi membaca :)

nanadhoi said...

@Adam, terima kasih sudi membaca :), tulis tapi sangatlah jarang, sebab sibuk dengan kerja TT

.Fully Owned by Che Nanad.
.Designed by Michilavea.